По данни на НСИ: Инфлацията е 3.8% за периода март 2011 – февруари 2012

Изчисляване на инфлацията

По данни на НСИ: средногодишната инфлация за периода март 2011 - февруари 2012 е 3.8%. Това показват данните на  Националния статистически институт (НСИ). За февруари 2012 г. спрямо януари 2012 г. инфлацията е 0.9%.
През изминалия месец най-много са поскъпнали транспортните разходи – с 2.6% и облеклото и обувките с 2.5%. Цените на хранителните продукти и напитките са се увеличили с 1.6%. Без промяна остават цените на образованието, съобщенията и развлеченията.
Търговията
Лоши новини за износа на България съобщава НСИ. През януари 2012 г. износът на България за трети страни е намалял с 14.0% спрямо  същия месец на предходната година. В стойност той се е равнявал на 1.0 млрд. лева. Основните търговски партньори на България остават Турция, Обединените арабски емирства, Китай, Република Македония, Русия и Сърбия, които формират 53.1% от износа за трети страни. Значително нараства износът за Обединените арабски емирства, Бразилия и Република Корея. Най-голям спад е отчетен при износа за Сингапур, ЮАР, Босна и Херцеговина и Хърватия.
Внос и износ на стоки Вносът на България от трети страни за януари 2012 г. се е увеличил с 0.9% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 1.4 млрд. лева.
НСИ оповести и предварителните данни за нивото на износа ни през миналата година за ЕС. През 2011 г. износът за страни от европейската общност  се е увеличил с 33.6% спрямо 2010 г. и възлиза на 24.7 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Белгия, които формират 67.4% от износа за страните-членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Малта, Дания и Португалия. Спад е регистриран при стоките, изнесени за Словения и Люксембург, съобщава НСИ.
По данни на Националния статистически институт (НСИ)

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Връзки: , ,

Оставете коментар