Как да останем мотивирани, когато ние сме мотиваторът?

Умението да мотивираш хората около себе си е едно от най-големите предизвикателства за всеки един лидер. Но за да се справя с тази нелека задача, той самият има нужда от мотивация. Експертът по лидерство Марк Санборн изброява в своя блог няколко лесни и практични неща, които могат да помогнат.

1. Търсете насърчение.  На първо място, съветва той, си изберете ментор, който да ви окуражава. Открийте човек, на когото се възхищавате и в какъвто искате да се превърнете. Някой, който е постигнал много от нещата, към които се стремите. Потърсете контакт с него и го попитайте дали иска да бъде ваш ментор. Бъдете активни в търсенето на обратна връзка, подкрепа, съвети и идеи. Личният контакт не е задължителен - това биха могли да бъдат и популярни хора, които ви вдъхновяват и на които се възхищавате.  Четете за живота им, предизвикателствата и препятствията, през които са преминавали и какво ги е направило толкова успешни. Така ще научите не само ценни уроци, но и ще поддържате мотивацията си.

2. Четете, слушайте и учете - ежедневно. Това, което правите в момента, е положителна крачка към поддържане на самотовицията и личностното израстване. Ако има автор или лектор, на когото се възхищавате, отделяйте време да прочетете или да изслушате нещо от него ежедневно.

3. Присъединете се към общност със сходни интереси и амбиции. Редовното общуване с такива хора ще ви поддържа мотивирани.

4. Отчитайте редовно собствените си постижения. Отделяйте време да мислите за нещата, които сте научили, за целите, които сте постигнали и за хората, на които сте помогнали. Това повишава самоуважението и самоувереността.

5. Водете си дневник. Отдавна са доказани ползите от писането на ръка, а освен това така  „запечатвате“ не само своите преживявания, но и идеи и прозрения, които често биват забравяни.

6. Отделяйте време за почивка и обновление, защото „умората превръща в страхливец всеки от нас“.

Инфо: http://www.economy.bg

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Връзки: , , ,

Оставете коментар