Как се става добър лидер в 21 век?

Розалинд Торес, управляващ директор на BCG, прекарва 25 години, за да търси отговор на този въпрос. Вижте до какви изводи достига.

Днес има множество програми за развитие на лидерство, които са базирани на остарели успешни модели, но не и на това, което е светът днес и на това, което ще е в бъдеще. Розалинд Торес,  старши партньор и управляващ директор на нюйоркския офис на The Boston Consulting Group, прекарва повече от 25 години изучавайки как се става велик лидер днес.

Торес провежда проучване сред 4 000 компании, за да установи ефективността на прилаганите от тях програми за развитие на лидерството. Оказва се, че 58 на сто от компаниите отчитат огромен недостиг на талант за ключови лидерски позиции. Това означава повече от половината компании се провалят в създаването на достатъчно добри лидери.  Торес се опитва да си отговори защо това е така. Защо въпреки огромните средства, които се влагат в развитието на лидерски умения, продължава да има недостиг на добри лидери и какво добрите лидери правят различно, за да преуспяват и да се развиват?

След десетки пътувания по света, срещи и изучаване на множество успешни примери, Розалинд Торес заключва, че успешното лидерство в 21 век се дефинира и доказва с помощта на 3 въпроса:

1. Къде очаквате следващата голяма промяна в бизнеса или в живота си? Отговорът на този въпрос е в списъка ви със задачи. С кого прекарвате времето си, за какви неща, къде пътувате, какво четете и с какво това е полезно за вас? Великите лидери не са с наведена глава, те виждат зад ъглите, готови са да променят бъдещето, а не просто да бъдат част от него.

2. Колко богата мрежа от професионални и лични контакти поддържате? Всеки от нас се чувства да поддържа контакти с хора, с които се чувства комфортно, но тук става въпрос за общуване с хора, които мислят различно от нас. Великите лидери осъзнават, че поддържането на разнообразна мрежа от контакти е източник на идентифициране на тенденции на високо ниво, а също и на решения, защото общуват с хора, които мислят различно от тях.

3. Имате ли смелост да изоставите това, което ви е направило успешни в миналото? Великите лидери имат смелостта да действат различно, те не просто говорят за поемането на риск, а го правят.

Инфо: http://www.economy.bg/

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Връзки: , ,

Оставете коментар