Цената на предприемачеството

Близо половината българи искат да работят за себе си, показа миналогодишно проучване на Евробарометър. Да си сам шеф на себе си обаче има и друга страна, за която не се говори много и с която повечето хора не са запознати.

Психологическата цена
Съвременната култура идолизира успешни предприемачи като Марк Зукърбърг, Елън Мъск или Ричард Брансън. Много малко от ентусиазираните кандидат предприемачи обаче постигат подобен успех, а тези които все пак успеят, плащат високо цена за това.

Всеки три от четири стартиращи компании, подкрепени от рискови фондове, се провалят, сочи проучване на Шикхар Гош, преподавател в Harvard Business School. Данните му сочат, че 95% от стартъпите не успяват да реализират първоначалните си цели.

Провалът или дори страхът от неуспех пораждат огромен стрес у предприемачите. Освен това често предприемачите жонглират с много роли едновременно и съответно се сблъскват с доста спънки – загуба на клиенти, спорове с партньори, повишена конкуренция, проблеми със служителите, изплащане на заплати и кредити. Много от тях нямат време за семействата си, не спят достатъчно и нямат нормален хранителен режим.

„Това ги прави уязвими към бързи промени в настроенията”, коментира пред изданието Inc. психиатърът и бивш предприемач Майкъл А. Фриийман, изследващ психическото здраве на предприемачите.

Не е изненада, че предприемачите изпитват повече безпокойство от служителите. Според Gallup-Healthways Well-Being Index 34% от предприемачите споделят, че се чувстват разтревожени, което е с 4% повече от останалите служители. Същевременно 45% от собствениците на фирми се чувстват стресирани. Същото важи за 42% от служителите.

Препоръки
Освен ясно да си дават сметка за рисковете, експертите препоръчват на кандидат предприемачите да намират време за близките си. И да не се притесняват да потърсят помощ.

Инфо: http://www.economy.bg/

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Връзки: , , , ,

Оставете коментар