Цели и жизнени ориентири

Цели и жизнени ориентири Замисляли ли сте се някога за това, какво правите с живота си, и какво ще остане след вас, когато дойде време да напусне този свят. Може би, както повечето от нас,  упорито се опитвате да изтласкате от съзнанието си самата идея, че не сме вечни, но колкото и да не ни се иска да е така, това е самата истина.  Колкото и парадоксално да звучи, мисълта за смъртта може да ни помогне да живеем по-добре и „по-качествено”.Именно мисълта за това, че няма да живеем вечно, може да ни мотивира за намерим жизнения си ориентир и да разберем какво искаме да правим с живота си.

Много често хората не знаят какво точно искат от живота и не знаят какво да правят. Повечето от нас се въртят в един порочен кръг дом - работа - телевизия - сън, и така всеки ден, като понякога в този кръг се включват и допълнителни „развлечения” като разходка със семейството/приятелите, и пазаруване през уикенда. Това е животът на един обикновен човек. Той няма цели, или  ако си е поставил някаква цел за следващите 2-3 години  това е добре; някои дори може да имат някакв цели и за следващите 5-10 години. Но това е всичко ...

Какво ще правим след това? Ще търсим нови цели? И няма ли да е твърде късно? В крайна сметка, с възрастта, силите ни за реализиране на нови идеи, намаляват. Опитът ни се увеличава, но на кого да предадем своя опит? И ще бъде ли нужен този опит на някого? Светът се мени толкова бързо, че това, което е било предизвикателство  преди 10 години, сега работи отлично, и обратно, каквото се е смятало за постижение преди, сега вече не е необходимо.
За да определите какво точно искате от живота, представете си следната ситуация:

"Отивате на погребение, на което са се събрали много хора, всички ваши роднини и близки, приятелите ви...Но на вас никой не ви обръща внимание. Забелязвате ковчега, огромни венци, цветя навсякъде, и много натъжени хора с мокри от сълзи лица. Поглеждате към ковчега и виждате в него себе си... Животът ви си е отишъл. Поглеждате всички тези хора наоколо, които са дошли да ви кажат последно сбогом! Огледайте се... Колко хора съжаляват за това, че сте си отишли? Има ли сред тях хора, които злорадстват или се опитват да скрият радостта си? Идва време близките ви да кажат няколко думи на прощаване!
Помислете за това, което искате да чуете, какви думи бихте искали да изрекат? С какво искате да ви запомнят? Какво бихте искали да чуете за себе си, за това което сте направили, и това което сте оставили след себе си? Каква роля сте изиграли в живота им? Помислете за това!"

И ако честно и искрено сте направили този експеримент, най-вероятно ще успеете да осъзнаете желанията на душата си. Сега вече би трябвало да имате вътрешен ориентир, който ще ви помогне да се движите през живота. Ако някога в нещо се съмнявате, не забравяйте, че не сме вечни, и когато си отидем от живота, ще ни помнят с делата ни..

Сега, когато вече знаете какво искате от живота, знаете къде отивате, може да изградите план, който ще ви помогне да стигнете до там. Имате цели и жизнени ориентири, които ще ви помогнат да намерите правилния път и вярното решение във всяка една ситуаци.

Related Articles:

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.

Share and Enjoy

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

Оставете коментар